Функціональне харчування для польових умов FOSHU
Функціональна їжа забезпечує поліпшення нашого здоров'я і самопочуття, знижує ризик тих або інших захворювань.
В даному розділі представлені функціональні продукти тривалого зберігання які застосовуються для організації харчування в польових/туристичних умовах:
- Енергетична кава на основі згущеного молока
- Енергетичне какао на основі згущеного молока
- Вітамінізовані джеми
- Фруктові чаї вітамінізовані
- Мед
- Згущене молоко вітамінізоване
- Дитяче какао вітамінізоване на основі згущеного молока
Виробник: ВНП "Українське дитяче харчування" - головний постачальник меду і джемів для сучасних армійських сухих пайків.
Наукові дослідження виявили, що, споживаючи звичайний для сучасної людини раціон харчування, організм недоотримує 40–60 % необхідної кількості вітамінів і біологічно значущих макро - і мікроелементів.
Особливо це стосується дітей, людей похилого віку і людей, зайнятих в особливо шкідливих виробництвах. Мають місце стійкі порушення в структурі харчування населення України в результаті різкого зниження споживання біологічно цінних продуктів: м'яса і м'ясопродуктів — на 56 %, молока і молочних продуктів — на 45 %, яєць — на 35,7 %, риби — на 48 %, овочів і фруктів — на 47,8 % при одночасно стабільно високому рівні споживання хлібопродуктів, тваринного жиру, зернобобових продуктів, картоплі. Відзначається так званий «прихований голод» в результаті дефіциту в харчовому раціоні вітамінів, особливо антиоксидантного ряду (А, Е, С), макро - і мікроелементів, тваринного білка, поліненасичених жирних кислот, клітковини, який став масовим постійно діючим негативним фактором. За даними біохімічних досліджень, гіповітамінози вражають від 40 до 70 % жителів України практично цілий рік.
У структурі харчування сучасної людини використовується багато (кілька тисяч) природних і штучних харчових продуктів, відомо більше сотні різних лікувальних та загальнооздоровчих дієт, немає межі творчим фантазіям любителів і професіоналів кулінарного мистецтва, харчової промисловості та громадського харчування. Але в останні роки в це харчове різноманіття все більш впевнено вторгаються так звані функціональні продукти (ФП) — Food for Specific Health Use, іноді навіть звані суперпродуктами. Відмінністю цих продуктів від їх традиційних побратимів є те, що вони не тільки володіють певними поживними властивостями але і надають цілеспрямовану дію на функціональну активність окремих органів, систем і організму в цілому, стимулюють їх працездатність з конкретної профілактичної та лікувально-оздоровчою метою. В принципі, така дія окремих рослин і видів харчових продуктів відомо людству з давніх часів і нерідко успішно використовувалося і використовується як в традиційній (класичній), так і в народній медицині.
Для додання ФП необхідних цілеспрямованих лікувально-профілактичних властивостей (або посилення) в них додають біологічно активні компоненти природного (у більшості випадків) походження. У числі цих компонентів: вітаміни і біологічно значущі макро- (калій, кальцій, натрій, вуглець, кисень і ін.) і мікроелементи (селен, цинк, йод, залізо, молібден та ін — всього більше 30), харчові волокна, молочнокислі бактерії та пробіотики, антиоксиданти, ненасичені жирні кислоти та ін Як правило, в якості вихідної для ФП використовується екологічно чистий і генетично не модифікований матеріал, не денатурируемый в процесі виробництва.
Хоча за однією з знакових характеристик відмінностей продуктів, що відносяться до функціонального харчування, на думку піонерів цього харчування та їх послідовників, є те, що вони не повинні розглядатися як лікарські речовини, є чимало прихильників іншої точки зору, вважають, що багато продуктів функціонального харчування в даний час знаходяться в зоні між ліками і харчовими продуктами і тому можуть бути віднесені як власне до продуктів харчування, так і до їх дієтичним різновидів або навіть до медикаментів.
За останні 10–20 років все зростаюче виробництво і споживання продуктів ФП спостерігається в переважній більшості країн світу. З міжнародного аналізу тенденцій ринку споживання ФП, проведеним «Georg Morris Centre», за окремими видами їх виробництво щорічно зростає на 5–40 %. Найбільш виражена ця тенденція в США, Канаді, Західній Європі, Японії, Австралії та інших країнах у різних регіонах. Про значення, придаваемом виробництва і споживання ФП, свідчить, зокрема, увага, що приділяється науковим дослідженням у цій сфері. Тільки за останні 10 років (дані 2010 р.) в американських медичних журналах було опубліковано понад 5000 наукових статей про пробіотиках.
До теперішнього часу відомо більше 100 тис. найменувань ФП (в Японії це майже 50 %, в США, Європі та Австралії — 20–30 % від всіх випущених харчових продуктів). Вважають, що в середньому ФП в найближчі 15–20 років складуть 30 % всього продовольчого ринку.
Споживчий ринок ФП формується на 50–65 % молочними продуктами функціонального призначення, 9–10 % — хлібобулочними виробами, 3–5 % — спеціальними напоями, 20–25 % — іншими харчовими товарами.
Від 15 до 40 % населення в різних країнах використовують ФП і біологічно активні добавки замість традиційних лікарських препаратів. В якості одного з прикладів застосування ФП наведемо Австралію. В ній та в Новій Зеландії ситуація з виробництвом ФП уважно відслідковується і в деякій мірі регулюється державними нормативними документами. Є урядова програма розвитку харчової промисловості (FPRAP). І хоча фінансування йде в першу чергу від самої галузі (95 %), у рамках цієї програми багато компаній з виробництва ФП отримують урядову підтримку і від Департаменту сільського господарства (приблизно 2–2,5 %).
Австралійським національним центром передового досвіду виробництва продуктів функціонального призначення (NCEFF) дано таке визначення цих продуктів: «Функціональні продукти є продуктами, які підтримують здоров'я людини та благополуччя, забезпечуючи переваги для здоров'я на тлі базового харчування». Питома вага ФП в загальному обсязі продовольчого виробництва Австралії складає близько 35 %. До числа великих виробників відноситься, наприклад, австралійська компанія «Функціональні продукти» (LTD AFF), що займається розробкою технологій і виробництвом свіжих фруктів для використання їх у функціональному харчуванні. Один із вироблених компанією продуктів зберігається в холодильнику або пастеризованому вигляді протягом більше 12 місяців 100% натуральна черешня та інші ягоди без додавання консервантів, цукру, смакових добавок і барвників. У сфері уваги виробників ФП знаходяться і продукти, орієнтовані на переважне їх споживання хворими серцевими, нервово-психічними (хвороба Альцгеймера), кістково-суглобовими, ендокринними, онкологічними та іншими поширеними хронічними захворюваннями.
Интерес и внимание к проблемам ФП в питании человека не обошли стороной и Украину. Они, в частности, получили отражение в утвержденной в 2004 году «Концепции улучшения продовольственного обеспечения и качества питания населения» и в Законе Украины «О качестве и безопасности пищевых продуктов». В нем дано определение ФП как «пищевых продуктов, которые содержат как компонент лекарственное средство и/или предлагаются для профилактики или смягчения протекания болезней человека».
Інформація взята на сайті "PROFESSIONAL MEDICAL PORTAL"